Стани, стани.. Юнак балкански като българин!

Днес за пореден път чух „Приказката за мързеливите и необразовани роми“. Това ме провокира. Искам да изкажа няколко опорни мои гледища, които могат да ви се сторят съвсем верни или обратното. Ще видим.

Начало. Право на социално подпомагане имат всички български граждани, семейства и съжителстващи лица, които поради здравни, възрастови, социални и други несависещи от тях причини не могат сами чрез труда си или доходите, реализирани от притежавано имущество, или с помощта на задължените по закон да ги издържат лица да осигуряват задоволяване на основните си жизнени потребности. Факт е, че има пренасищане на пазара на труда с работна сила. Факт е, че няма достатъчно работни места за висококвалифицирани служители. Факт е, че по официални данни безработицата в страната е нараснала с 4 % в сравнение с нивата през 2009 год. Проблемът не ни е в ромското население или тяхното ниво на образованост, всеки сам избира дали желае или не да извършва труд, който изисква повече знания и не всеки може да си позволи продължително обучение, след завършване на средното си образование. Не на последно място, има хора, които просто желаят да упражняват професии, които не са свързани с висока професионална квалификация или специализация. Всичко винаги е било и ще бъде въпрос на избор.

Колкото по-бързо разберем, че проблемът е в нас самите и начина, по който се управлява всичко (не само на национално ниво или правителствено, макар това да е най-важното ниво на управление във всяка модерна демократична държава), толкова по-добре за всички граждани на родината ни. За Нас, всички Нас! Край. Благодаря за удостоеното ми внимание и време! 🙂

Advertisements

Comments on: "„Приказката за мързеливите и необразовани роми“" (2)

  1. Николай Димитров said:

    Миро, нещата не са точно така. Според националното преброяване, извършено през 2011 година, около 350 000 човека са се определили като роми, а около 1 390 000 човека са над трудоспособна възраст (над 65 годишна възраст). Според НСИ за третото тримесечие на 2012г., заетите лица са около 60.5% от населението във възрастова граница 15-65 години, а броя на безработните (официално регистрираните в ДБТ) е 11.5%. Това означава че 28% от населението в трудоспособна не е нито заето нито търсещо работа, а това е зле, тъй като това са хора които не живеят от постоянни доходи, а служат на сивата икономика, или живеят на социални помощи, Проблемът е в липсата на адекватни мерки за стимулиране на заетостта не само при ромите, а и при тези които би следвало да са трудово активни. Отделно е и факта че трудовия пазар, макар и пренаситен със свободна работна ръка, изпитва недостиг, тъй като изискванията към кандидатите са прекалено високи.
    Затова би следвало да се направи нещо, за да се стимулира заетостта и да се намалят изискванията за заемане на определени позиции – т.е. да се премине от труд по документи (или иначе казано – това е пазара на труда в който трябва да представяш документи – дипломи, удостоверения и други, за да удостовериш че владееш дадена компетентност) към труд на компетенциите (т.е. да се гледат само компетенциите които имаш а не документите които представяш.). Това би облекчило трудовия пазар и би засилило заетостта, най-вече сред младите хора и хората в трудоспособна възраст.

    • Ники, ще се опитам да отговоря на написаното от теб в една нова моя публикация, която искам да бъде продължението на тази. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

Облак от етикети