Стани, стани.. Юнак балкански като българин!

Отивам като пич да си накупя благинки за посрещане на Новата година от „Фантастико“, прибирам се вкъщи. Разопаковам всичко, доволен от покупките. Решавам да хвърля един поглед върху касовия бон и установявам, че промоционалните шоколади „Милка“, които съм си взел в по-голямо количество, са отбелязани като непромоционални и съм заплатил стандартната им продажна цена (в случая 1.79 лв/бр вместо 1,39 лв/бр).

 

Дотук добре, но много-много не обичам да ме „гърбят“ по евтин начин. Ако ще го правят, държа да се постараят, както аз се старая, когато извършвам професионалните си задължения. Уважение за уважение.

Връщам се на следващия ден по същото време във „Фантастико“-то със шоколадите, отивам при касиера, спирам движението на цялата каса, насъбират се хора, а аз междувременно разговарям със скромния човечец. През това време направих следното: първо, дадох му касовия бон и го попитах дали е касиер № 00000000010, тъй като на касовия бон не бяха отбелязани имената му. Той отвърна, че бил „000000009“, но аз съм физиономист и го помнех. Попитах го дали във верига магазини „Фантастико“ се продават промоционални шоколади „Милка“ по повод двегодишнината на веригата, той потвърди тази информация. Извадих шоколадите от торбата, които носех със себе си, и го попитах дали това са шоколадите и дали това е стикерът, който ги обособява като промоционални, той потвърди. Помолих го да свери цената, отбелязана в касовия бон, с промоционалната за тях. Настана мълчание. Започна спор. Дойде зам.-управителят „на смяна“, тя на свой ред ми отвърна, че са забравили (тук аз я прекъснах и довърших изречението й, „…момент.. забравено да бъде сменена цената, нали..“), тя се смути и учудено се съгласи и допълни, че количеството било изчерпано. Аз я попитах, „Как така е забравена да бъде сменена цената, родовият белег на промоционалните шоколади не е ли (тук посочих) ето този малък стикер на всеки шоколад“, тя отвърна, „Да, така е, но този стикер го има на всички шоколади, просто за украса по случай двегодишнината“. Ядосах се. И я помолих да отидем на щанда с „непромоционалните“ шоколади „Милка“ и да намерим един със този стикер, тъй като бях безкрайно учуден на елементарния й опит да ме подлъже. Тя млъкна. След малко… „Да, вярно, всъщност само промоционалните имат този стикер“, аз, „Тогава след като още имате от шоколадите с този стикер, за какво пропускане смяната на цената на тези шоколади ми е говорила одеве и след като имат още такива, как така е изчерпано количеството“… „и след като не знае, нека й напомня, че са длъжни едновременно да обозначават продажната цена и цената за единица мярка на предлаганите в търговския обект стоки чрез етикети, ценоразписи, табели или по друг подходящ начин, а когато видът на стоката позволява поставянето на етикет, продажната цена може да се обозначи върху етикета…. и че съгласно Закона за защита на потребителите за подобно нарушение на едноличните търговци и юридическите лица – размерът на имуществената санкция може да достигне 3000 лв…. да не говорим, че е 111 % ясно, че още много хора са „минали“ по този път, т.е. тук става въпрос за измама в особено големи размери…“, изведнъж тя реши да бъде „благосклонна“, попита ме колко е разликата, казах й сумата и отвърнах, че, „За шоколад човек убивам, иначе не бих се занимавал, та ако може разликата в сумата да я материализираме в още „промоционални“ шоколади за 1.39 лв/бр, тя отиде нейде из магазина, върна се и ми донесе полагащите се допълнителни шоколади, останаха 20 ст. ресто, тръгна да търси стотинки, за да ми ги върне, само й благодарих и й казах да ги задържи, все пак е Нова година.

Та бъдете нащрек и си гледайте касовия бон за цената на промоционалните стоки и продукти, които сте закупили.

Успешна Нова година на всички! Бъдете много здрави!

Advertisements

Comments on: "Верига магазини „Фантастико“ / Бъдете нащрек, приятели" (9)

 1. Анонимен said:

  Случката е доста възмутителна, най-вече поведението на управителка. За пореден (извинете, милионен) път се убеждавам, че човек дори и да държи очите си затворени пак може да бъде измамен и че в България има безкрайно много некадърници и престъпници, които заемат НЕзаслужени от тях постове. Без съмнение учудената и възмутена управителка (бая нагла при това) е гушнала солидна премия благодарение на тези шоколади, как няма да се възмути на някакъв индивид дето прави проблеми за няколко лева (когото познавам лично). А отнесения касиер/ ка брани чужди интереси по две причини- първо, той е марионетка на онази възмутена управителка, която ще го изрита от работа веднага щом спре да и брани интереса и второ- касиера/касиерката в случая е личност, най-често с ограничен потенциал и не става за нищо. Затова си седи на работното място и най-често те гледа намръщено (да кажеш „Добър ден“ е табу), сякаш си конска муха. И така клиент след клиент, ден след ден…. Персонала се сменя, потенциала не. Текучество, носещо монотонност в пейзажа и поглъщащо всяка надежда за подобрение.

  Има една малка група хора, която се напасва добре в тази среда и „годинясва“. Да ги наречем „подмазвачи на шефовете“. Няма да си хабя клавиатурата в обяснение за тях- жалки подобия на хора.

  С горе долу такива безгръбначни си е имал работа моят приятел.

  Мнозина ще си замълчат и заминат, но малцина биха постъпили като него. Причина: българския народ сме стадо говеда, което НЕ знае как да си търси правата. Ако прекарвахме повече време в работа върху себе си (което всъщност е доста приятно занимание), а не да клюкарстваме, злобеем и гледаме в канчето на другия, щяхме да се оправим като държава. Все цъкаме с език, когато стане въпрос за другите нации- шведи, германци, американци… Нека подобрим първо себе си, а после да гледаме в съседа. И начина, по който е постъпил Автора да е правило, а не изключение. Ако бяхме повече хора като него, България щеше да е едно по- добро място за живеене.

  Колкото до мен- в момента съм в чужбина и наближава време да си дойда в нашата Родина. Защо ли обаче тази мисъл ме ужасява, вместо да ме радва? Защо се чувствувам като борец, който излиза на тепиха да се бори с опонента си, вместо да броя дните до завръщането си с нетърпение? Много просто: живота в България е борба. И не е за всеки…………

 2. Анонимен said:

  Само не ми е ясно защо е отишъл да се кара с касиера и да отнема от времето на клиентите които са се наредили на опашка, а не е отишъл направо при управителя, както е редно, но явно има да избива комплекси и му е необходима публика.

  • Защото това не е първата ми подобна случка в тази верига магазини. И ще те изненадам, а и да не го направя – не е важно в случая, но твоят метод нямаше НИКАКЪВ ефект. 🙂

 3. Aтaнaс Янков said:

  Фaнтaстико е скритa зaд 5-6 ЕООДтa с кaпитaл по 5000лв,a печaлби зa 50млн/г. Собственик е Николов,новият робовлaделец.Нa годинa уволнявaт по 4000рaботникa,дискриминaциятa върху персонaлa е пермaнентнa!
  ПРОТЕСТ strator37800@gmail.com

 4. Дейна said:

  Не само нарушават Закона за потребителите.Нарушават Закона за личните данни.Подлагат служителите си на стоически тормоз.Изключително арогатни и не любезни.Слагат ненормални цени на хляба.От 6 лева хляб.Не толерантни един към друг.Постоянно са в нарушения и в пълнопротивпречое със себе си и персонал и клиенти.Така,че преди да влезнете да си накупите туй-онуй.Хубаво си помислете.

 5. Дейна said:

  Управителите ги избиарат с конкурс.Всичките са такива.Будят възмущение във всеки.Не адекватни при всеки спор.Не компетентни.Крадци.Във фантастико трябва да влизате със повишено внимание.А’джеба да не не ви ограбят,измамят.Да получите стока стока с изтекъл срок на годност.

 6. Дейна said:

  Управителите са такива .Арогантни, нелюбезни и освен,това некомпетентни.Държат се с персонала все едно им е някаква бащиния.Дали от многото солидни бонуси,дали че са се ояли.Но, отношението към персонала,касиерите е повече от нагло.Не се знае кой е този г-н Николов.Факта е че шефовете в магазина те уволнява.Николов е на лист хартия.И за пре разните му имституции.След като биваш уволнен.Работното ти досие бива обстойно прочетено.Админа,който ви обработва документите при назначаване ви нарушава правата.Това в оброзимото бъдеще не е във ваша полза.Фантастико е емблема.Но ,реално хората там колят и бесят.Така че не занасяйте с този г-н Николов.Той, дори не знае,че съществувате.Че крадът,крадът.Това е факт.Служители разказват,как били уволнени,измамени,ограбени. За два дни.След, като станат бивши служители.Биват тероризирани,психически.Въпросния г-н Николов за който говорите не е в състояние да уволни и да издевалтества над толкова много хора.Особенно,ако не ги е виждал никога.Това си е от управителите на самите магазини.

 7. Мери said:

  Много са зле.Като се започне от персонала,барабар с шефове.От управлението им се налагат едни,правила.На местна почва,т.е в самия магазин шефовете си налагат техни правила.Ако,много се ръководиш по-правилата от управлението.Не си удобен.Започват,интригите и словесните нападки.Които,прерастват в люти скандали.Умишлено не се дават дребни пари на касиерите за да искат от клиента.Казват им (върти си касата,събери пари от клиенти).Това е забранено.Шефовете вечно ги няма по време на заформещия се „купон“,а именно скандал.Има си сложени специално за това,хора да създават интриги,скандали.От които персонала да бъде глобен,мъмрен,уволнен.Нямат фишове за РЗ.Днес взимаш 700 лева.,утре не се знае.Възможно и 500 лева.От днес за утре ти се сменя,смяната.Касиерите не почиват по регламент.От 8-9 часа, само 30 мин. почивка.А не Законноустановено,на всеки два часа по 15 минути почивка.Не си броят парите,при започване на смяна.По време на смяна се взимат,някакви пари от главните касиери.И ти се носят,други.При огромния пътнико- поток,касиерите абсурд да броят,пари.А и е забранено,пред клиенти да се броят,пари.При отчет касиера не може си води парите,защото сефа му бива отнет от 3 -ма главни касиери.И чак,тогава може и да може да се отчете.В обучителния период, 3 дни, персонала се явявя на обучение.След ,постъпване на работа обучението няма общо с инструкциите в самия магазин.Работят в някакво пълно противоречие със себе си.И всеки новопостъпил.Нормално не могат да разговарят шефовете.Винаги има лош,тон.Имат умения да набеждават,служителите си че не си рекламират промоциите.Това е някаква смехоъворна лъжа,защото касиерите,при всеки закупен билет от промоцията печели 2 лева.И това му отива към заплатата.Че не маркират правилно.Една от шефките и беше интересно,какъв е този десет,тринадесет цифрен бар код на даден артикул.Какво да се обеснява персонала? Ясно е че системата,като не приема кода се вкарва самия бар код на артикула.Но, не голям проблем ,голям скандал.Тормоз по-време на работа.Постоянно крещене.Мърморене.Вечния тон.Дори да не са на работа все нещо ще им препишат,че са извършили.Набеждават.Умишлено на новопостъпили не се дава работен шкаф,ключ и прочие.Уж били под постоянно видеонаблюдение,а постоянно има кражби.На кой,парите,документите и прочие.Шефовете се правят на приятно разсеяни,ако мине номера.От днес за утре уволняват,без предупреждение.Като самите шефове се обаждат до управлението.Кой да бъде изгонен.Не се обесняват. За основателна причина.А шефовете изчезват в този ден.Изключително нелоялни към персонала.Арогантни и нагли.След,като не са служители биват тероризирани психически.Удържат 90 лева за дрехите.Двоен стандарт.На едни им удържат на други не.
  Преди да станете служител на Фантастико хубаво си помислете,допитайте се до прпатили служители и клиенти.Много ще ви тероризират!!!!Ако сте Жена и разберат,че сте брвменна веднага бивате уволнени!!!!
  Ако сте клиент, по-добре да избягвате контакт с част от персонала.Ще излезнете от магазина ядосани,лошо обслужени.Нищо,чудно със префолирана стока и набит етикет с друга дата.
  Едно наум с тази верига,Магазини.

 8. Дерил said:

  Биг Босовете в самите магазини си коват собствени закони и правила.Заобиколени са от 10 човека поне, къде си правят врътката.Освен бонуси си докарват впъти повече от далавери.Ако усетят,че му цакаш „големия черпак“.Уволнение! Биг Босовете в самите магазини са изключителни манипулатори.Така правят да си с тях и всичко в тяхна полза.Ако им нарушат правилата на играта,а именно солидната печалба.Уволнение!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

Облак от етикети