Стани, стани.. Юнак балкански като българин!

щАСТИЕ

Да, да. Щастие! Моето щастие. Вашето щастие. Щастието през вековете и епохите. Постоянно и неусетно изменящо своя облик, подобно на  хората.

„щастието се корени в преследването на Целите, докато си жив, и оценяването на Постиженията, преди да напуснеш Света.“ – Аз

Няма да започна хронологично. Няма да започна и с нещо конкретно. Това съм аз, нелогично логичен, стремящ се към съзнаването на заобикалящия ме свят.
Една мисъл се е закотвила в съзнанието ми и не иска да отплава, докато не намери разумната си форма. И ето го, идва въпросът-отговорът, примитивното подзаглавие на полираната ми драсканица – „щАСТИЕ”. И питанката – по-щастливи ли сме сега, отколкото преди хиляда години или преди дори три хиляди години? Хората-животните, мислещи се за възвишеното творение на още по-противоречивото виждане, съдържащо се в думите „Бог”, „Аллах”…. Whatever.

Някои веднага ще отсекат бързо-бързо, всекидневно и простичко – „Да”. Други ще се замислят и отново ще отвърнат с „Да”. Трети няма да знаят или ще кажат, че това не може да се прецени с точността, която им е необходима (има и философи).
Кажете ми – „По-щастливи ли са хората сега, отколкото преди хиляда или дори три хиляди години?!?”
Advertisements

Comments on: "мИНАЛО НЕЗАБРАВИМО, БЪДЕЩЕ НЕОБОЗРИМО" (1)

  1. Anton Antonov said:

    Такова нещо като голямо или малко щастие няма. Не живеем в приказките, където героите са много много нещастни и накрая след изпитанията щастието в тях се загнездва завинаги. Щастието се корени в умението ни да оценяваме малките неща около нас. Те, също като злините ни заобикалят отвсякъде, от нас се иска да отворим възприятията си и да ги приветстваме с добре дошли. Човешкия живот е на периоди- радост и тъга, радост и тъга…. Докато умрем. На фона на този низ от събития задължително ще има нещо, което би ни зарадвало или засмяло. Затова хората са казали- животът не се измерва с броя вдишвания, а с нещата които са ни спрели дъха. Но ние можем ли да го оценим, имаме ли възприятията за тези малки моменти?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

Облак от етикети