Стани, стани.. Юнак балкански като Наказателноправец!

Отивам като пич да си накупя благинки за посрещане на Новата година от „Фантастико“, прибирам се вкъщи. Разопаковам всичко, доволен от покупките. Решавам да хвърля един поглед върху касовия бон и установявам, че промоционалните шоколади „Милка“, които съм си взел в по-голямо количество, са отбелязани като непромоционални и съм заплатил стандартната им продажна цена (в случая 1.79 лв/бр вместо 1,39 лв/бр).

 

Дотук добре, но много-много не обичам да ме „гърбят“ по евтин начин. Ако ще го правят, държа да се постараят, както аз се старая, когато извършвам професионалните си задължения. Уважение за уважение.

Връщам се на следващия ден по същото време във „Фантастико“-то със шоколадите, отивам при касиера, спирам движението на цялата каса, насъбират се хора, а аз междувременно разговарям със скромния човечец. През това време направих следното: първо, дадох му касовия бон и го попитах дали е касиер № 00000000010, тъй като на касовия бон не бяха отбелязани имената му. Той отвърна, че бил „000000009“, но аз съм физиономист и го помнех. Попитах го дали във верига магазини „Фантастико“ се продават промоционални шоколади „Милка“ по повод двегодишнината на веригата, той потвърди тази информация. Извадих шоколадите от торбата, които носех със себе си, и го попитах дали това са шоколадите и дали това е стикерът, който ги обособява като промоционални, той потвърди. Помолих го да свери цената, отбелязана в касовия бон, с промоционалната за тях. Настана мълчание. Започна спор. Дойде зам.-управителят „на смяна“, тя на свой ред ми отвърна, че са забравили (тук аз я прекъснах и довърших изречението й, „…момент.. забравено да бъде сменена цената, нали..“), тя се смути и учудено се съгласи и допълни, че количеството било изчерпано. Аз я попитах, „Как така е забравена да бъде сменена цената, родовият белег на промоционалните шоколади не е ли (тук посочих) ето този малък стикер на всеки шоколад“, тя отвърна, „Да, така е, но този стикер го има на всички шоколади, просто за украса по случай двегодишнината“. Ядосах се. И я помолих да отидем на щанда с „непромоционалните“ шоколади „Милка“ и да намерим един със този стикер, тъй като бях безкрайно учуден на елементарния й опит да ме подлъже. Тя млъкна. След малко… „Да, вярно, всъщност само промоционалните имат този стикер“, аз, „Тогава след като още имате от шоколадите с този стикер, за какво пропускане смяната на цената на тези шоколади ми е говорила одеве и след като имат още такива, как така е изчерпано количеството“… „и след като не знае, нека й напомня, че са длъжни едновременно да обозначават продажната цена и цената за единица мярка на предлаганите в търговския обект стоки чрез етикети, ценоразписи, табели или по друг подходящ начин, а когато видът на стоката позволява поставянето на етикет, продажната цена може да се обозначи върху етикета…. и че съгласно Закона за защита на потребителите за подобно нарушение на едноличните търговци и юридическите лица – размерът на имуществената санкция може да достигне 3000 лв…. да не говорим, че е 111 % ясно, че още много хора са „минали“ по този път, т.е. тук става въпрос за измама в особено големи размери…“, изведнъж тя реши да бъде „благосклонна“, попита ме колко е разликата, казах й сумата и отвърнах, че, „За шоколад човек убивам, иначе не бих се занимавал, та ако може разликата в сумата да я материализираме в още „промоционални“ шоколади за 1.39 лв/бр, тя отиде нейде из магазина, върна се и ми донесе полагащите се допълнителни шоколади, останаха 20 ст. ресто, тръгна да търси стотинки, за да ми ги върне, само й благодарих и й казах да ги задържи, все пак е Нова година.

Та бъдете нащрек и си гледайте касовия бон за цената на промоционалните стоки и продукти, които сте закупили.

Успешна Нова година на всички! Бъдете много здрави!

Comments on: "Верига магазини „Фантастико“ / Бъдете нащрек, приятели" (4)

 1. Анонимен said:

  Случката е доста възмутителна, най-вече поведението на управителка. За пореден (извинете, милионен) път се убеждавам, че човек дори и да държи очите си затворени пак може да бъде измамен и че в България има безкрайно много некадърници и престъпници, които заемат НЕзаслужени от тях постове. Без съмнение учудената и възмутена управителка (бая нагла при това) е гушнала солидна премия благодарение на тези шоколади, как няма да се възмути на някакъв индивид дето прави проблеми за няколко лева (когото познавам лично). А отнесения касиер/ ка брани чужди интереси по две причини- първо, той е марионетка на онази възмутена управителка, която ще го изрита от работа веднага щом спре да и брани интереса и второ- касиера/касиерката в случая е личност, най-често с ограничен потенциал и не става за нищо. Затова си седи на работното място и най-често те гледа намръщено (да кажеш „Добър ден“ е табу), сякаш си конска муха. И така клиент след клиент, ден след ден…. Персонала се сменя, потенциала не. Текучество, носещо монотонност в пейзажа и поглъщащо всяка надежда за подобрение.

  Има една малка група хора, която се напасва добре в тази среда и „годинясва“. Да ги наречем „подмазвачи на шефовете“. Няма да си хабя клавиатурата в обяснение за тях- жалки подобия на хора.

  С горе долу такива безгръбначни си е имал работа моят приятел.

  Мнозина ще си замълчат и заминат, но малцина биха постъпили като него. Причина: българския народ сме стадо говеда, което НЕ знае как да си търси правата. Ако прекарвахме повече време в работа върху себе си (което всъщност е доста приятно занимание), а не да клюкарстваме, злобеем и гледаме в канчето на другия, щяхме да се оправим като държава. Все цъкаме с език, когато стане въпрос за другите нации- шведи, германци, американци… Нека подобрим първо себе си, а после да гледаме в съседа. И начина, по който е постъпил Автора да е правило, а не изключение. Ако бяхме повече хора като него, България щеше да е едно по- добро място за живеене.

  Колкото до мен- в момента съм в чужбина и наближава време да си дойда в нашата Родина. Защо ли обаче тази мисъл ме ужасява, вместо да ме радва? Защо се чувствувам като борец, който излиза на тепиха да се бори с опонента си, вместо да броя дните до завръщането си с нетърпение? Много просто: живота в България е борба. И не е за всеки…………

 2. Анонимен said:

  Само не ми е ясно защо е отишъл да се кара с касиера и да отнема от времето на клиентите които са се наредили на опашка, а не е отишъл направо при управителя, както е редно, но явно има да избива комплекси и му е необходима публика.

  • Защото това не е първата ми подобна случка в тази верига магазини. И ще те изненадам, а и да не го направя – не е важно в случая, но твоят метод нямаше НИКАКЪВ ефект. :)

 3. Aтaнaс Янков said:

  Фaнтaстико е скритa зaд 5-6 ЕООДтa с кaпитaл по 5000лв,a печaлби зa 50млн/г. Собственик е Николов,новият робовлaделец.Нa годинa уволнявaт по 4000рaботникa,дискриминaциятa върху персонaлa е пермaнентнa!
  ПРОТЕСТ strator37800@gmail.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Облак от етикети